FAQ

Какво е биокамина?
Биокамина е открита камина, работеща с биоетанол – възобновяем източник на енергия. Тя произвежда истински пламък чрез изгаряне на биоетанол, отделяйки топлина като страничен продукт. За разлика от традиционните камини, биокамините не изискват димоотвод за изпускателни емисии, никакви комунални услуги като електричество или газова връзка и използват устойчив източник на гориво.
Защо да използваме биоетанол?
Биоетанолът е най-чистото и най-ефективно гориво на пазара, което не произвежда емисии, сажди или пепел. Счита се за устойчиво, тъй като по време на горенето емисиите произвеждат топлина, пара и малко количество въглероден диоксид, който се абсорбира от растенията чрез фотосинтеза, което го прави въглеродно неутрален източник на гориво.
Как се произвежда биоетанол?
Биоетанол, или просто етанол, се получава чрез ферментация на захари и нишестени компоненти на растителни странични продукти, като захарна тръстика, зърнени храни, царевица, картофи и грозде, с помощта на мая.
Какво е гориво биоетанол?
Горивото от биоетанол, известно също като метилов спирт или етанол, е бистра, безцветна течност, направена от ферментирала захар и нишестени компоненти на растителни странични продукти. Обикновено се използва като възобновяем източник на енергия за камини с биоетанол.
Камините с биоетанол произвеждат ли топлина?
Да, камините с биоетанол произвеждат топлина, въпреки че количеството генерирана топлина зависи от размера на камината и размера на помещението. Те служат като второстепенен източник на топлина, подобрявайки атмосферата на вътрешни и външни пространства в жилищни и търговски среди.
Опасни ли са камините на биоетанол?
Когато се използват внимателно и в съответствие с указанията за безопасност, камините с биоетанол са безопасни за използване в дома. Като всеки източник на огън, те изискват правилно боравене и предпазни мерки за предотвратяване на инциденти. Винаги следвайте инструкциите за безопасна работа.
Как да почистя камината си с биоетанол?
Камините на биоетанол практически не изискват поддръжка. Тъй като горивото гори чисто, не е необходимо почистване преди или след употреба. Понякога може да се наложи да почистите лек нагар в близост до отвора на горелката, като използвате мек сапун и вода или препарат за почистване на неръждаема стомана.
Колко лесно се монтира камина на биоетанол?
Камините с биоетанол са относително лесни за инсталиране в сравнение с камините на газ или дърва. Предлагат се в свободностоящи модели, които не изискват монтаж или вградени камини, проектирани да бъдат лесно фиксирани в стена или съществуваща мебел.
Какво се отделя във въздуха при изгаряне на биоетанол?
Изгарянето на биоетанол освобождава само водна пара и въглероден диоксид (CO2), подобно на това, което се издишва при всяко вдишване. По време на процеса на горене не се отделят дим, сажди или други газове.
Мога ли да поискам персонализиран дизайн на камина?
Да, Био Флама предлага проекти за камини с биоетанол по поръчка. Свържете се директно с нас, за да обсъдим вашите специфични изисквания.
Колко време издържа един литър гориво биоетанол?
Продължителността на един литър гориво биоетанол зависи от размера на камината и желания интензитет на пламъка. Обикновено един литър гориво биоетанол издържа между 2 до 4,5 часа, когато пламъкът гори с пълна интензивност.
Мога ли да оставя моята камина на биоетанол без надзор?
Не се препоръчва да оставяте камина на биоетанол без надзор, докато пламъкът гори. Винаги се уверете, че някой присъства, за да наблюдава камината и никога не я оставяйте да гори през нощта или когато напускате помещението.
Мога ли да използвам камини на биоетанол на открито?
Да, камините с биоетанол са подходящи за използване на открито, при условие че се поставят в добре проветриви помещения, далеч от горими материали. Въпреки това, излагането на външни елементи може да повлияе на работата и дълголетието на камината, така че помислете дали да я покриете или защитите, когато не се използва.
Могат ли камините на биоетанол да се използват като основен източник на отопление?
Камините с биоетанол са проектирани предимно като декоративни или естетически приятни елементи, които могат да подобрят атмосферата на пространството, като същевременно предлагат допълнителна топлина. Те са най-ефективни, когато се използват като допълнителни източници на топлина заедно с други методи за отопление, особено в по-малки пространства или добре изолирани зони.
Как да запаля камина на биоетанол?
Запалването на камина с биоетанол е лесно. Всичко, от което се нуждаете, е запалка и биоетанол. Налейте биогоривото в горивната камера и го запалете с инструмент в стил газова запалка или удължен конус. Уверете се, че всяко разлято гориво е почистено преди запалване. За да изгасите пламъка, използвайте предоставения инструмент за затваряне, за да издърпате капака на горивната камера над пламъка.
Има ли емисии от горенето на биоетанол?
Единствените емисии, произведени от изгаряне на биоетанол, са топлина, водна пара и въглероден диоксид. Изгарянето на биоетанол е по-чисто от изгарянето на дърва или въглища, тъй като не оставя сажди, пепел или други остатъци.
Мога ли да монтирам камина на биоетанол в съществуващата си камина с комин?
Да, можете да монтирате камина на биоетанол в съществуваща камина с комин. Камините с биоетанол са подходящи алтернативи на традиционните камини на дърва или въглища и не изискват димоотвод или комин за работа.